Jom Kelik-Kelik !

Sep 24, 2012

Supriseeeee !!



Selamat Hari Jadi....Selamat Hari Jadi .........Selamat Hari Jadi MakLang ....Selamat Hari Jadi .....

buat kejutan untuk adik ipar kita ...
tu yang tudung merah tu...ngee ( rela hati jadik tukang pegang cake..)

rela berkorban apa saje...

 

Ikhlas dari akak ipaq mu....Yun Aizun & Yun Zanariah ...

 

Memang betol-betol suprise nie...masih berkain pelikat dan adik ipar
baru balik opis...hee
bersama mak & ayah karim...

 
sangat comey tergantung mcam tu...tak nak senyum tunggu ibu buat
 lawak ngok ngek baru nak gelak...

tak caye ..cer nengok cer nengok nie..


ahhhh aku berjaya...buat dia tersingai...hehee

 
bersama mak tersayang...tercinta...tercomey..


Selamat Hari Lahir buat Gee tersayang semoga di panjang umur dan dimurahkan rezeki...dan insyaallah dikurniakan baby tak lama lagi..okay....
"Usaha Tangga Kejayaan"
ngee..

(sebenarnya Birthday ni dah seminggu dah....saje bgtau last2..)

Sep 20, 2012

Biskut Raya KaK Nani Rostam


Ntah tahu macamana nak mula...ntah tahu jugak macamana nak .....macamana nak...macam blur blur jer...lama jugak ey aku tak berblog.

apsal plak tak tahu nak mula? apa lagi bagi salam lah...hee..

dimulakan dengan bismillah .....dan Assalamualaikum ! ...

Sebenarnya citer ini sudah agak kebasian dan kemasuk anginan ..kerna udah lama dong biskut ini dibeli sebelum syawal lagi tetapi enggak di update ke dalam blog ini...waduh waduh ...gi mane nihhhh...

Tahun nie agak special sket cz aku order kuih dengan kak nani yang cantik lagi glamer ni...hehee.. dah lebih kurang masuk tahun ke tiga aku ikut blog beliau ...setiap kali kak nani nie update N3 pasal biskut raye dia...boleh meleleh ayaq liuq cheq noooooooooo.....

ijat & zati sangat sukakan biskut yang warna ijo tu (classy pandan) memang citarasa kanak-kanak lah tuuu..

dan aku punya peberet plak biskut yang kat atas sebelah kanan tu...hehee lupelah apa namanya...yang ada chocolate rice...suke sgt...makan tak bleh berenti..

mane boleh tahaaann..ini tahun gua order ! ~


semua biskut raye kak nani sedap2 tau...

emmm..yummy...yummyyy


eh nie jer ?? maaflah masih nak amek mood untuk kembali berblog..

boleh camtu? ngee..


gambar nie kak nani tengah buat biskut raya untuk i okkayy...heee..jangan mara kak nani i amek gambar u..Uncle Google yang bagi..ngee

Anyway ...

... seronok dapat bercakap thru phone buat pertama kalinya dengan kak nani, kak nani best , baik dan sangat peramah ..

Jun 7, 2012

A B A H


Minggu lepas mak kita update gambar ni kat pesbuk...almaklumlah sekarang mak kita dah ada pesbuk ..canggih tak? hehee..mak tag gambar ni...huhuu syahdu sangat. Teringat masa-masa ni bersama arwah abah ZULKHAINI KAULAN ..abah yang aku sayangi ...diam tak diam...sudah hampir 18 tahun abah meninggalkan kami untuk selamanya...

Masih jelas di ketika itu aku baru berumur 19 tahun apa lagilah adik2 aku semua tu masih lagi bersekolah. Dulu Abah kerja TUDM dan semasa meninggal tu abah dah bersara. Kesian mak masa tu yang terpaksa menanggung anak-anak yang seramai 4 orang semuanya masih di dalam proses meningkat remaja dan masih bersekolah pulak tu. Masa tu aku keje pun berapa sangat gaji tapi aku tak penah lupa setiap bulan menghulur pada mak walaupun tak banyak ..pada aku, gaji yang aku dapat itu bukan semua hak milik aku ada bahagian yang perlu ku berikan pada mak yang memerlukan...nasib baik jugaklah mak seorang wanita yang tabah dan pandai pula berniaga dan sentiasa mempunyai idea untuk mencari wang jadi..tak penahlah kita orang adik beradik tak ada makan walaupun tak semewah mana... 

Masih teringat di kala adik aku mendapat tawaran sambung belajar di ITM Jengka masa tu tuhan yang sahaja yang tahu betapa sedihnya hati kami adik beradik menangis bersama-sama sambil berpelukan ..apabila adik aku cakap .." along ...kalau abah ada mesti abang suka.." huhuu sedih sangat masa tu...yelah Allah lebih mengetahui dan lebih menyayangi dirinya..ibarat orang yang sudah berpenat lelah bersawah padi tetapi tidak sempat untuk menikmati hasil tuaiannya....rezeki Abah sampai disitu sahaja..Allah lebih mengetahui...

Di saat kami menerima berita daripada emak menyatakan yang Abah dah tak ada..kami meraung sekuat hati dan menangis bersama2. masa tu mak di hospital..kami bersiap2 hendak ke sana setelah berulang alik selama lebih kurang 3 hari. masa tu Abah dah koma dah tak sedarkan diri di rumah, abah rebah setelah abah beritahu kami abah pitam..Abah ada penyakit Darah Tinggi sebab tu lah abah kena stroke..kami adik beradik semua ada mengelilingi abah yang sudah rebah di ketika itu. Aku panik sampai pegang kipas sambil berdiri..dahlah sayu rase hati nak cerita yang selanjutnya..

Sewaktu ketiadaan abah barulah kami tahu dan sedar siapa mak saudara dan bapa saudara yang benar2 menyayangi dan mengambil berat pasal kami beradik.. masa tu tiada yang bertanya tentang makan pakai kami... siapa yang sanggup menghantar adik untuk menyambung pelajarannya di UiTM Jengka..siapa yang nak hantar adik aku ke asrama...yang membantu emak dengan urusan andaman..angkat pelamin..pasang pelamin...tolong mak hantar barang2 dan kotak2...(courier service).

Ternyata ada seorang insan yang hadir di dalam hidup kami..seorang yang pandai mengambil berat dan sekaligus mengambil hati kami adik beradik...ajal maut dan jodoh Allah yang tentukan ....maka bertemulah mak dengan Ayah Karim kami..Ayah tiri kesayangan kami. ABAH tetap abah...tetapi sekurang-kurang ada orang yang sentiasa bersama mak di kala anak2 mempunyai tangungjawab lain diluar sana. Setelah mak berkahwin dengan Ayah Karim berulah aku berani menerima tawaran kerja di KL barulah senang hati adik2 nak belajar di luar daerah.. Ayah Karimlah yang sentiasa menjaga kebajikan kami adik beradik dan mak sentiasa berada di samping kami di saat memerlukan..kami benar-benar nampak keikhlasan beliau..yang penting dia bukan hak milik orang. Ayah Karim seorang duda ,isterinya meninggal kerana sakit.

Benarlah kata orang..KASIH SAUDARA MASA BERADA....KASIH IBU SEPANJANG MASA....

Abah seorang yang baik, tak pandai buat orang marah dan sakit hati dan sepanjang hidup aku tak pernah aku dengar yang Abah ada musuh...abah bertanggungjawab pada keluarga dan sangat menyayangi anak-anaknya..

Semoga ABAH tenang di sana ...Al-Fatihah...

May 23, 2012

WeDDinG AnniVersaRY

                





salam..minta maaf ini bukan tutorial cara2 untuk memakai tudung tau hee..... ini reaksi muka orang yang nak keluar berdating dengan cik abang sebab nak celebrate WeDDinG AnniVerSSaRY yang ke 10 tahun...diam tak diam 10 tahun dah aku kawin erk..masa update kat pesbuk ramai jugak kengkawan yang wish dan mendoakan untuk aku...amin ..alhamdullilah....

Sebenarnya untuk saling memahami memang mengambil masa tapi kenapa ada jugak orang cakap "i nak cerai sebab tak sefahaman..." " kami berdua memang tak sehaluan.." ..mana ada kawin-kawin terus jer sefahaman...dua cara didikan yang berbeza tinggal bersama di bawah satu bumbung...


nak cakap lebey2 pun tak berani sebab aku pon manusia biasa tak lari daripada membuat salah...tapi bak kata pepatah "sedangkan lidah lagikan tergigit apa pula suami isteri..." suami isteri kena saling lengkap melengkapi...kalau apa yang dia kurang tu..kita tolonglah top up...begitulah sebaliknya...
Masa di awal perkahwinan dulu...memang aku kuat merajuk..sikit-sikit sentap ntah apa2..susahkan diri sendiri jer...lama-lama aku dah paham dia...dia pon dah paham perangai mak nak...okay laaa...hee..

Didikan daripada ibubapa kita jugak penting..yelah macam contoh.. bagaimana untuk meghormati suami ....suami nak kerja...salam....bila dia baru balik kerja salam ..hidang air jangan lupe letak alasnya sekali tau..itu ciri2 hormat suami aper...gituuu...

haaa contoh lagii...lagiii..emmmm haa okay okay camni...kalau kita nak beritahu sesuatu perkara atau nak bincang tentang sesuatu perkara haruslah kita nengok mood si suami tu dulu...kalau balik nampak muka kepenatan tak ada mood or muka macam ala2 singa jantan...simpanlah hasrat kita tu duluu....bila mood dia dah okay ...dah mandi ...perut pon dah kenyang ..barulah beritahu...jangan terpa ajer...bahaya...tu yang GADOH lah plak...padan muka...heee...

Macam akukan ..kalau nak bagitau sesuatu aku tunggu Musim Bunga...kira2 kalau tengah Musim Kemarau ker...Musim Banjir ...ribut ker...baik tak payah...hehee....

Maaflah yer ...asyik letak muka aku jer..hehee...sebab dulu nak jadik model tak dapat sebab muka tak cantik macam top model Hanis Zalikha ...kemetot pulak tu...ngeh2..oleh sebab blog ni plak blog aku sendiri tak ada orang boleh marah or halang aku tempek muka aku kat sini....so bermaharaja lah muka aku kat dalam ni...

nak tunjuk muka cik abang pulak masa aku dating malam tu...aku rasa mcam tak sanggup sbb nampak sangat muka penat dia masa tuh...tapi dia tetap jugak nak balik awal sebab nak g nengok wayang ngan awek dia kat bawah ni hahaa....jangan muntah okkayy..heee


Gambar kat bawah nilah yang aku upload kat pesbuk hari tu...haa masa ni muka cik abang muka segar dari ladang...hahaa..eh laaa lupelah pulak citer panjang2 rupenya tak bagitau tarikh Wedding Anniversary punya tarikh ...heee

18/05/2002 - 18/05/2012




May 18, 2012

Rindu..


Rindu korang semua ...! jangan nakal2 tau ..jaga diri baik-baik yer...
ini dia muka orang yang malas update blog ..hehee...

Apr 24, 2012

MaSak -MaSak

 assalamualaikum....

tepanjat tak boboi? sesekali nak update N3 gambar apa yang kita masak..hehee..tak slalu sebab bila kita rase kita masak simple2 jer ..seganlah pulak nak upload gambar...ini pon ntah apa angin pus2 sudah datang...

Hari sabtu yang lepas kita masak sambal sotong dengan sayur kailan ikan masin jer...cuma yang kailan tu kita lebihkan kuah sket sebab nak makan dengan sambal sutun tu nanti tak berkuahlah pulak..

 slalu kita tak letak telur pon..tp malas nak buat telur dadar ...sekali jalan senang daaaa...


Waktu petang ..buatkan oblong untuk si ijat & zati....kengkonon untuk anak2...(untuk ibu pon ada...takkan nak pandang jer kot...hehee). kita memang suke masak yang simple2..oblong ni pon dah siap dalam satu packet ada 11 keping so buat jerlah macam burger...telur salut tu kita buat macam telur dadar letakkan black papper sket...pastuh letak sos chilli ngan thousand island...fuuh gabungan yang serasi sungguh..




 
"SELAMAT MEMANDANG..!!" hehee..

Apr 19, 2012

Bila nak tambah ?


Assalamualaikum...

kenapa semenjak menjak ni ramai pulak bertanya " Bila nak tambah? "...aik nak kena tambah er?? tambah apa tuuuu....buat2 tanye pulak dia...

macamnilah ...masa di awal perkahwinan dulu memang dah set...boleh camtuh? paling kurang pon 2 orang ...kalau dapat sepasang  alhamdullilah) paling ramai pun 3 orang....insyaalllah kalau diizinkan Allah...(cakap kena beralas).kita merancang tetapi Allah yang menentukan.

Ada jugak kakak2 kat opis dulu penah cakap ..." yun ko takkan dua jer...beranaklah lagi...nanti anak2 dah besar ...ada rezeki dorang sambung belajar...tinggallah korang jer berdua kat rumah" ada plak cakap..." ishh nyesal plak beranak 5 jer..tahu beranak ramai lagi...biar meriah kat gumah tu....bila masing2 dah buat hal masing2...boring kat gumah ...(boleh camtu er...) ada plak kawan cina cakap...yun awak kasi beranak lagi lah u punya cantik2 ...(aik macam nak buat koleksi anak ker ape nih....atau takkan nak susun anak kot...) bukan nak beranak jer ...tapi banyak perkara yang harus dititik beratkan...dapat-dapat pulak anak zaman sekarang...fuuuhhh !! pening mak ..

Sebenarnya macamnilah ....tepuk dada tanya hati...kalau rase boleh anak ramai ...teruskan...Allah pun dah tentukan setiap anak tu ada rezeki masing2. kalau rasa itu saje anak yang layak untuk kita jaga...alhamdullilah....syukur nikmat Allah yang memberiku zuriat...




setakat ni cukuplah sepasang dulu....(cakap macam ni macamlah umur tu muda lagi...hehee...)


Related Posts with Thumbnails